Antikvärderare


Även om antikvärdering är ett yrke, så är det inte alltid självklart hur en person blir en antikvärderare. Personer som är mest lämpade att uppskatta värdet på en antikvitet, har förmodligen arbetat länge med antikviteter. Förmodligen har de också själva sålt och köpt antikviteter på en professionell nivå.

En sådan person kan många gånger vara en antikhandlare: dessa har oftast deras egna antikvitetsbutiker där de just säljer och köper in gamla antikviteter av olika slag. Man kan ofta med god framgång vända sig till en antikhandlare för att få rådgivning i frågor rörande antikvärdering.

Om du bor i en större stad så kan det finnas olika specialiserade antikhandlare som är inriktade på olika antikviteter. Det kan exempelvis finnas handlare som är specialiserade på tavlor. Om man vill veta värdet på en tavla är det fördelaktigt att vända sig till just en sådan specialiserad antikhandlare. Dessa kan även hjälpa en att sälja sin antikvitet om man så skulle vilja, de tar då en avtalad summa (provision) när antikviteten säljs